BS35 koduyla %35 İndirim | 1.750 TL üzeri alışverişlerde kargo ücretsiz

İnci Küpeli Kızı Bu Kadar Özel Yapan Nedir?

Gündelik hayat betimlemeleriyle bilinen Hollandalı Barok ressam Johannes Vermeer’in tanınmasındaki yapı taşı hiç şüphesiz ki ‘’İnci Küpeli Kız’’ ismini verdiği tablosudur. Günümüzde Mauritshuis’de sergilenen bu tablo, Kuzeyin Mona Lisa’sı ya da Hollandalı Mona Lisa olarak da bilinmektedir.

2006’da Hollanda’nın en güzel tablosu seçilen İnci Küpeli Kız, giydiği sıra dışı elbiseler ve yüz ifadesi sebebiyle, geçmişten günümüze bir çok spekülasyona konu olmakla kalmamış aynı zamanda bir çok sanatçının eserine ilham olmuştur.
Bazı eleştirmenler küpenin boyutu ve parlaklığı nedeniyle gerçekten inci olmadığını, kalaydan yapılma ihtimalinin daha yüksek olduğunu öne sürerken, diğer eleştirmenler bunun büyük boyutlu bir inci olduğunu ve genç kadının egzotik havasının bir parçası olduğunu savunmuşlardır.

Fakat asıl önemli olan, incinin gerçek olup olmadığından ziyade, anlatılmak istenendir. İncilerin bilgeliği, saflığı, cömertliği ve bütünlüğü sembolize ettiği söylenir. Pek çok kültürde inciler nadir olmaları ve doğal güzellikleri nedeniyle çok önemsenmektedir.

Eski Mısır’da zengin insanlar incileriyle gömülürdü. Hatta bir rivayete göre, Kleopatra’nın inci kolyesinin bir kısmını bir bardak sirke içinde eritip içtiği söylenmektedir.

İnciler aynı zamanda romantizm ve aşkla da yakından ilişkilidir. Bu sebeple kraliyet düğünlerinin ilk tercih edilen takısıdır. Bazı Hristiyan inanışlarında, Havva’nın Cennet bahçesinden sürüldükten sonra, ağlayarak akıttığı gözyaşlarının incilere dönüştüğü düşünülmektedir.

İnci Küpeli Kız portresinde genç kadının taktığı inci küpe ve o zamanların popüler aksesuarı baş örtüleri bize resimle ilgili inanılmaz detaylar veriyor. İnci küpesi ve başlığı bize bu resimde egzotik bir şeyler olduğunun mesajını veriyor. Bu genç kadın kendini çerçevenin sınırlarının dışında tutuyor, masum, ağırbaşlı görüntüsünün altında sırlarla dolu olduğunu hissettiriyor. İncinin boyutunun
büyüklüğü gösterişi ve zenginliği temsil ederken, baş örtüsünün gözlerden uzaklığı temsili, koskoca bir tezatın içine bizi sürüklüyor. Tabloyu asıl gizemli yapan ise, tam da bu tezatlık.

Peki sizce, doğrudan tuvalin dışına bakarak bize bir şeyler anlatmak isteyen bu kız, tuvalin sınırlarıyla biten ama çok uzak diyarları ve maceraları özleyen Vermeer’in bir yansıması olabilir mi?

Siz de inci küpeli kızın modern hayata uyum sağlayan bir versiyonu olmak isterseniz, Bonjouk Studio'nun sizlere önerileri var.


Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın